Waarom ‘in verbinding blijven met je eigen verhaal’ zo belangrijk is als creatieve dienstverlener
By Lenka de Hoogh
10/07/2023
Lenka de Hoogh - Blog

Als creatieve dienstverlener zet je jouw creativiteit in voor anderen. Hoe heerlijk is het dat je van je passie je werk hebt kunnen maken!? Voor mij voelt fotograferen in ieder geval zelden als werk. Toch heb ik nu al twee keer, in mijn 4,5 jaar ondernemerschap, gehad dat ik mijn camera in de hoek van de kamer wilde gooien en er echt even goed klaar mee was. Ik begon te twijfelen aan mijn passie, maar nee, dat was zeker het probleem niet. Maar wat dan wel?

Terug naar de basis

Ik ben zowel bij mezelf te raden gegaan als dat ik veel heb gelezen over creativiteit en flow. En hoewel het heel persoonlijk is hoe je het prettig vindt om te werken en jij je creativiteit uit, toch is er een belangrijk gegeven wat ik terug zag komen in mijn eigen proces en in literatuur. Het belang van balans tussen maken/doen en ruimte geven aan wat mag ontstaan.

Ja, rondjes wandelen en mediteren zijn onder andere manieren om ruimte te creëren en terug te komen in een flow. Maar dat voelde niet als een antwoord voor de disconnectie die ik bleef ervaren. Ik besloot terug te gaan naar de basis en stelde mezelf de vragen ‘wat deed je altijd al?’ En ‘waar was je altijd al goed in?’. Ik ging terug naar mijn eerste uittingen van creativiteit. Als jong meisje kon ik uren bezig zijn met knipsels uit tijdschriften van mijn moeder knippen en deze heel secuur op een groot vel papier tot een collage plakken. Dit deed ik al voordat ik mijn eerste fotorolletje vol schoot. De conclusie die ik voor mezelf trok was dat het begon met een intrinsieke motivatie en simpelweg ‘joy’ om iets te maken en wel voor niemand anders dan mijzelf.

Terug naar de basis

Het verrijkt en versterkt

Weer in verbinding komen met dit stukje creativiteit, mijn eigen verhaal, deed veel. Er begon weer van alles stromen en nu vanuit een veel diepere laag. Wat ik nu doe is bewust ruimte inplannen voor vrij werk shoots, schilderen en collages maken. Ik blijf de ‘joy’ voelen en tegelijkertijd verrijkt en versterkt het mijn werk voor klanten. Ik zou je heel graag willen meegeven dat, hoe druk je ook bent met werk voor je klanten, om ruimte te blijven geven aan je eigen verhaal en persoonlijke creaties.

Liefs, Lenka

Vind je dit leuk? Deel deze blog!

Dit vind je misschien ook leuk: