Mijn 4 favoriete boeken over mindset
By Lenka de Hoogh
23/01/2022
Lenka de Hoogh

Ondernemen en mindset een package deal?

Het lijkt altijd automatisch te gaan dat wanneer je onderneemt, je dan ook met mindset bezig gaat. En dat is niet gek, want wat als jij wilt groeien met je onderneming, maar je brein er simpelweg op is geprogrammeerd om je klein te houden? Dan moet je dus je brein gaan herprogrammeren en dat kan je doen door je mindset te veranderen van een fixed mindset naar een growth mindset. Ik heb inmiddels heel wat boeken over persoonlijke ontwikkeling verslonden en uit alles heb ik wel iets kunnen halen wat resoneert, maar bij mijn 4 favoriete boeken over mindset zijn er echt essentiële kwartjes gevallen om mijn mindset te verbeteren. Deze deel ik dan ook graag met je!

Je kent vast wel het boek of de film Eat, pray, love (de film is mijn ultieme guilty pleasure). Elizabeth Gilbert is een bestseller auteur en ook van dit boek, Big Magic, ben ik fan. Ze schrijft over haar visie op creativiteit. Ze gelooft bijvoorbeeld dat ideeën in de lucht hangen en dat deze zich aandienen om uitgevoerd te worden, maar wanneer er niets wordt gedaan met het idee dan gaat deze verder naar een ander die er wel iets mee doet. Een idee is dus iets wat hoe dan ook ‘volbracht’ moet worden waardoor je wellicht meer waarde gaat hechten aan dat stukje magie wat creativiteit eigenlijk is.

Wat ze ook fantastisch omschrijft is dat angst zo’n beetje alles blokkeert en dat we simpelweg meer moeten spelen. Elizabeth Gilbert schrijft fantastisch, dus ik had dit boek in een adem uit. Je komt gegarandeerd in de flow na het lezen van Big magic.

Michael Pilarczyk is de meester in mindset. Hij heeft de klassieker ‘Think and grow rich’ (ook een aanrader) naar het Nederlands vertaald en heeft vervolgens zijn eigen weg naar succes en geluk beschreven in Master your mindset.

Aan de hand van zijn eigen verhaal maakt hij inzichtelijk dat hoe je denkt je complete leven bepaalt en dat jij hier dus zelf de controle over hebt. Ik vind het mooi hoe hij tussendoor hele rake vragen stelt aan jou als lezer waardoor je echt aan de gang wordt gezet om je eigen mooiste leven te gaan creëren. Iets wat ook aan bod komt en waar ik veel interesse in heb is ‘de wet van aantrekkingskracht’. Wat je manifesteert komt naar je toe. Geloof je me niet? Read the book.

Kelly is er wat mij betreft super in geslaagd om heel duidelijk uit te leggen hoe je overlevingsmechanisme van je brein werkt en hoe je dit kan tegenhouden in je leven.

In de oertijd was dit overlevingsmechanisme onmisbaar, omdat je ieder moment oog in oog kon staan met een leeuw. Ook nu is het mechanisme nog van levensbelang om je uit gevaarlijke situaties te redden.

Maar wat nu als het overlevingsmechanisme ook aangaat wanneer er niet een leeuw voor je staat, maar wanneer je weinig likes krijgt op een social media post? Kelly legt je precies uit hoe dit werkt en hoe je dit mechanisme op de momenten wanneer het niet nodig is kan omzeilen.

Alleen al de omschrijving van de keuzes die Timothy Ferris heeft gemaakt roept al paniek bij mij op. Dat is het moment dat ik weet dat ik vooral moet doorlezen.

Ik kan in ieder geval zeggen dat deze man alles uit zijn leven haalt wat erin zit en damn wat zouden we dat met z’n allen toch meer moeten doen. En voor de duidelijkheid, Timothy Ferris is niet een of andere gekkie die toffe dingen doet.

Nee, hij heeft een onwijs goed doordacht businessplan bedacht en tweekt het een en ander aan de maatschappelijke normen van bijvoorbeeld een 40 urige werkweek en het opbouwen van pensioen. En wat het mooie is, hij deelt zijn hele businessplan in dit boek.

Deze blog bevat affiliate links.

Liefs, Lenka

Vind je dit leuk? Deel deze blog!

Dit vind je misschien ook leuk: