blog fotografie expert personal branding


Mijn fotografie reis: van grijze muis naar fotografie expert (incl. foto's!)

11 januari 2021

blog mij  fotografie reis naar expert analoog

Als ik denk aan mijn eerste aanraking met fotografie, dan zie ik voor me hoe mijn vader thuis een studio fabriceerde in de woonkamer met een wit laken en 2 lampen (uit de woonkamer). Geregeld mocht ik helpen, bijvoorbeeld door model te staan. 

Met de paplepel ingegoten

Ik was zo’n 5 of 6 jaar toen mijn vader studeerde aan de Fotoacademie. In die tijd was alles nog analoog en om al zijn opdrachten, naast zijn baan, af te kunnen krijgen bouwde hij een Doka op zolder.

Doka is de afkorting van ‘donkere kamer’. Hier ontwikkel je negatieven en afdrukken. Bij een analoge camera fotografeer je met een rolletje. Als je dat rolletje gewoon bij daglicht uit je camera haalt, zijn al je foto’s weg. Zo’n rolletje is namelijk lichtgevoelig. Dat geld ook voor het analoge fotopapier waar je een afdruk op maakt. Als je zo’n vel fotopapier uit zijn verpakking haalt in daglicht is het niet meer bruikbaar. 

blog fotografie analoog

Zodra ik oud genoeg was om te begrijpen hoe een camera werkte en op welke knop ik moest drukken mocht ik met de analoge camera van mijn opa ‘een rolletje vol schieten’. Ja ook mijn opa fotografeerde, ik heb het écht met de paplepel ingegoten gekregen.

Afgelopen december vierde ik Kerst bij mijn vader en liet ik vallen dat ik een blog wilde schrijven over hoe ik ben begonnen met fotograferen en dat ik graag een foto wilde gebruiken die hij van mij heeft gemaakt. Dat hoefde ik geen 2e keer te zeggen. Hij kwam van de zolder terug met een stapel aan dozen en mappen. Wat het allemaal precies was wist hij niet meer, maar er moesten foto’s van mij tussenzitten. Bij het doorspitten van alle foto’s kwamen we veel van zijn opdrachten tegen van de Fotoacademie. Het soort opdrachten kwam mij zeer bekend voor.

Met de deur in huis 

Na de middelbare school ging ik Audiovisuele Productie, richting Fotografie studeren (MBO niveau 4). Alhoewel ik niet helemaal te spreken ben over het niveau van MBO creatieve opleidingen, heb ik hier wel een sterke technische basis gelegd. Vooral het werken met de Adobe programma’s als Photoshop en InDesign heb ik tijdens deze studie veel gedaan. Na mijn afstuderen werd ik aangenomen op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht waar ik Fotografie ging studeren in de richting autonoom en documentair. 
Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen; ik heb het eerste jaar van de kunstacademie niet gehaald. Maar wát heb ik een hoop geleerd dat ene jaar. Ik leerde heel veel over de grondvesten van de fotografie, analoge fotografie, filosofie en het leren kijken. Leren kijken? Ja echt. Je kan nog zo’n mega luxe camera hebben of alles van techniek weten, als je niet leert om te kijken zal je noot interessant beeld creëren.

Maar tijdens deze studie kreeg ik een behoorlijke spiegel voor. Zoals de richting al aangeeft ‘autonoom en documentair’, was het werk dat ik maakte heel persoonlijk en dus heel kwetsbaar. Mijn werk werd te commercieel en esthetisch bevonden met een gebrek aan gelaagdheid. In plaats van dat ik kon voelen dat deze studie en vooral deze richting niet mijn plek was, ging ik heel hard proberen om werk te maken wat mijn docenten zouden waarderen. Maar dat is natuurlijk niet hoe het werkt. Mijn identiteit van het altijd sterk moeten zijn werd doorgeprikt en de diepe onzekerheid kreeg de ruimte. Ik verloor mijn plezier in fotografie en werd overvallen door een gevoel van falen. Het ‘negatief bindend studieadvies’ wat ik aan het einde van het jaar ontving was dan ook geen verrassing, maar een slap in the face was het wel. Hoewel ik dat toen absoluut niet zag weet ik nu dat dit mijn startpunt is geweest van mijn bewuste persoonlijke ontwikkeling.

Blog fotografie expert
blog fotografie expert
blog fotografie expert

Profileren kan je leren

Ik ging op zoek naar een andere studie. Hoera voor de studie Culturele en Maatschappelijke Vorming (bachelor of Social Work)! Hier leerde ik om mensen en groepen te empoweren met creativiteit als middel. Ik voelde mij hier helemaal op mijn plek en vloog dan ook de studie door. De docenten noemde het werk wat wij deden altijd ‘muren slopen en bruggen bouwen’. Naast dat ik dit bij andere deed kwamen ook mijn eigen muurtjes naar beneden en kregen mijn ambities steeds meer vorm. Nog voor mijn afstuderen schreef ik mij in bij de KvK.

Sinds oktober 2018 heb ik mijn eigen onderneming als fotograaf. Ik begon als manusje van alles en uiteindelijk koos ik voor Personal Branding en bruidsfotografie. Pas een paar maanden geleden heb ik ook afscheid genomen van de bruidsfotografie. Mijn passie ligt bij Personal Branding en het daarmee helpen van zo veel mogelijk vrouwelijke ondernemers om alles uit de onderneming te halen met professioneel en authentiek beeldmateriaal. Inmiddels durf ik mijzelf met mijn achtergrond en ervaring te profileren als fotografie expert en voel ik de noodzaak om mijn kennis te delen en in te zetten voor toffe ondernemende vrouwen!

blog personal branding
personal branding fotografie aanbod
blog personal branding

Ook interessant!

Blog jij bent je onderneming 4 succesvolle tips om je energie hoog te houden

Jij bent je onderneming: 4 succesvolle tips om je energie hoog te houden!

Heb je er ooit zo naar gekeken? Dat jij je onderneming bent? Balans is het codewoord. Ik heb 4 succesvolle tips voor je die je helpen met het vinden van die balans en ervoor zorgen dat jij je energie makkelijker hoog kan houden!

blog authentiek fotograaf tips

Authentiek zijn: hoe dan?

Je hoort het tegenwoordig heel veel, je moet onderscheidend zijn, uniek en authentiek. Maar hoe doe je dat? Spoiler allert: authentiek zijn ‘doe’ je niet, maar dat ‘ben’ je.