Jij bent je onderneming: 4 succesvolle tips om je energie hoog te houden!

Heb je er ooit zo naar gekeken? Dat jij je onderneming bent? Eigenlijk is het simpel; als jij niet lekker in je vel zit is het lastig om sterk je aanbod neer te zetten. En als jij ziek bent heb je ook minder inkomsten. Potentiële klanten voelen haarfijn aan wanneer jij een aanbod probeert te doen wat niet resoneert met je gevoel.

Begrijp me niet verkeerd; je kan echt niet altijd pieken. Af en toe moet je je even terugtrekken om vervolgens weer goed verder te kunnen. Balans is daarin het codewoord. Ik heb 4 succesvolle tips voor je die je helpen met het vinden van die balans en ervoor zorgen dat jij je energie makkelijker hoog kan houden. 

1. Introvert vs. extravert

Waarschijnlijk weet jij wel van jezelf of je meer een introvert of extravert persoon bent. Maar wist je ook dat je dat in kan zetten om je energie hoog te houden? 

Een introvert persoon laad op wanneer hij/zij alleen is en een extravert persoon laad op met mensen om zich heen. Dat betekent niet dat je als introvert persoon eeuwig alleen kan zijn en als extravert alleen maar met mensen om je heen, want kunnen ontladen is minstens net zo belangrijk. Als je je hier bewust mee bezig houdt herken je eerder wanneer je even moet opladen of juist moet ontladen. Daarmee houd je de balans.


2. Energiegevers vs. energievreters

Deze sluit mooi aan op mijn eerste punt. Stel; je wordt bij vrienden thuis uitgenodigd om te borrelen, maar je voelt echt aan alles dat je een avondje op de bank nodig hebt. Wat kies je dan? Denk je ‘ach als ik er ben vind ik het wel leuk’ of denk je ‘nee ik ga echt even met een wijntje op de bank hangen’? Het is zo belangrijk om onderscheid te gaan maken tussen energiegevers en energievreters. Het is niet zo dat je alleen maar energiegevers in je leven kan hebben, soms zijn er natuurlijk ook dingen die moeten. Maar de balans tussen deze twee maakt of je aan het einde van de week uitgeblust bent of niet. Veel mensen voelen zich soms egoïstisch om iets af te zeggen, maar zie het echt als zorgen voor jezelf. Als jij niet lekker in je vel zit kan je ook weinig betekenen voor de mensen om je heen. 


Tip van flip:

Bekijk iedere week je agenda en pak 2 kleuren markers. Geef de energiegevers een kleur en de energievreters een andere kleur. Te veel energievreters in de planning? Schrappen maar!


3. Mindset

Je mindset is niet te missen in dit rijtje. Als je eigen overtuigingen eerder negatief zijn heet dit een fixed mindset en bij positieve overtuigingen een growth mindset. Bij een fixed mindset kost dat je energie. En dat is zonde! maar geen zorgen, het fijne is dat je je mindset kan trainen. Die negatieve overtuigingen zijn namelijk niet de waarheid maar gewoon een ‘verkeerde programmering’. Een startpunt van je mindset trainen is weten wat je overtuigingen zijn. Een negatieve overtuiging van mij is bijvoorbeeld ‘ik ben niet goed genoeg’, wat heel belemmerend kan werken. Maar ook als je overtuigingen al positief zijn kan je je mindset verbeteren. Je kan dit op verschillende manieren doen. Begin eens met het bijhouden van je gedachten, schrijf ze bijvoorbeeld op. Bewustwording is al een hele stap. Schrijf naast elke negatieve gedachte een positieve versie op. Maak hier je affirmaties van! Zeg iedere dag, 21 dagen lang deze affirmaties hardop. Ja 21 dagen, net zoals jij je spieren traint hebben affirmaties herhaling nodig. Kijk wat het doet voor je energie!


4. Van hard werken naar hart werken

Rennen, vliegen, vallen, opstaan en weer doorgaan. Dat is een beetje onze standaard geworden, maar wat nou als jij gewoon je eigen tempo en eigen ritme gaat bepalen? Je zult merken dat je dan veel productiever kan zijn dan wanneer er druk achter zit. Nog belangrijker is dat je iets doet wat je leuk vindt. Alleen op die manier kan je in die productiviteit zelfs groeien naar flow. De Hongaarse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi (gezondheid) legt de flow uit als een mentale gesteldheid waar de perfecte balans tussen uitdaging en vaardigheid is. 


Kan je wel wat hulp gebruiken om echt aan het werk te gaan met deze stappen? In 7 modules met een bijbehorend werkboek helpt Eva Daeleman je weer te leven vanuit je vrouwelijke kracht. Ze geeft inzichten en handvaten om je balans te vinden zodat jij je energie hoog kan houden en je volledig kan focussen op groeien met je onderneming.

Ook interessant!

Blog authentiek zijn tips

Authentiek zijn: hoe dan?

blog het creatieve proces

Het creatieve proces: prutsen wordt zwaar onderschat