blog het creatieve proces

Het creatieve proces: prutsen wordt zwaar onderschat

21 februari 2021

Ik kon bij de schilderles minstens een kwartier naar een leeg vel staren wat op een ezel hing, zonder ook maar een stip, streep of puntje te zetten. Daar zat namelijk een dikke vette blokkade genaamd; perfectionisme.


Herkenbaar? 


Juist wanneer je gaat denken in eindresultaten en wanneer het nooit goed genoeg is gaat alle creativiteit verloren. Don’t push the river, it flows by itself.


Met alles wat je maakt ga je eigenlijk hetzelfde proces af, het creatief proces. Juist als je het lastig vindt om niet meteen aan het eindresultaat te denken is het goed om bewust het proces te doorlopen. Deze stappen zijn altijd terug te vinden in een creatief proces:


1. Probleemformulering

Je begint uiteraard bij wat de vraag is, het probleem of de opdracht. Deze fase is bedoeld om te oriënteren en inspiratie te verzamelen. Ga niet al te snel door naar de volgende fase. Zorg echt dat je de tijd neemt om goed over de vraag na te denken en veel te verzamelen. 


2. Incubatie

Dit is de ‘shit, er komt niets’ en de ‘hoe kom ik vanuit hier naar een eindresultaat?’ fase. Maar ook wat mij betreft de belangrijkste! Ga lekker prutsen, ga schrijven, ga doen. Het maakt niet uit wat je maakt, maak het de lelijkste streep, woordkeuze, kleur etc. ooit. Daar kan je namelijk op verder. Als je niet begint, kan je ook niet verder. 


3. illuminatie

De incubatie en illuminatie fasen gaat in mijn optiek altijd in elkaar over. Op een gegeven moment heb je door het uitproberen en prutsen iets te pakken of gaat er na een moment van bezinning een lampje branden. 


4. realisatie

in deze laatste fase komt alles samen en vormt er een geheel. Blijf je nou ergens haken? Laat het dan even liggen, je brein is vanaf de probleemformulering aan het zoeken naar een oplossing, dus deze popt vanzelf op. Soms gaat het proces wat langzamer en een andere keer zit je helemaal in de flow. 


Nu denk je misschien; moet je per se al deze stappen iedere keer langs?! Eigenlijk gebeurd dit automatisch. Het is alleen prettig als je meestal al te veel met het eindresultaat bezig bent of wanneer je compleet vastloopt, je even kan terugpakken op deze stappen. 


Vergeet vooral niet te prutsen!Ook interessant!

blog 4 succesvolle tips hoe jij je energie hoog houdt

Jij bent je onderneming: 4 succesvolle tips hoe jij je energie hoog houdt!

Heb je er ooit zo naar gekeken? Dat jij je onderneming bent? Balans is het codewoord. Ik heb 4 succesvolle tips voor je die je helpen met het vinden van die balans en ervoor zorgen dat jij je energie makkelijker hoog kan houden!

blog authentiek fotograaf tips

Authentiek zijn: hoe dan?

Je hoort het tegenwoordig heel veel, je moet onderscheidend zijn, uniek en authentiek. Maar hoe doe je dat? Spoiler allert: authentiek zijn ‘doe’ je niet, maar dat ‘ben’ je.